Aromaterapia și animalele - o perspectivă holistică

Aromaterapia și animalele - o perspectivă holistică

  Animalele de companie sunt practic membre ale famiilor noastre. Ne dorim ca ele să fie fericite și sănătoase și să ne bucurăm unii de alții. Când acestea suferă ne dorim să le venim în ajutor însă câteodată nu știm exact cum să procedăm.  Vestea bună  este că aromaterapia poate ajuta animaluțul tău si chiar el îți poate transmite ce anume il va ajuta însă trebuie să fim foarte atenți la manifestarile lui precum la ce și cât folosim. La fel ca și la oameni, trebuie respectată individualitatea și preferințele. Dacă la animaluțul vecinei a funcționat un anumit remediu aceasta nu înseamnă că va funcționa și la animaluțul meu.

  În abordarea holistică se pornește de la observația  că animalele au fost create cu capacitatea de a avea singure grijă de ele. Astfel, animalele își autoadministrează remediile din natura atunci când întâmpină o problemă fiziologică. Oare de câte ori nu ați văzut animăluțul căutând și mâncând un anumit tip de iarbă atunci cand are probleme intestinale sau refuzând un anumit aliment care pană la acel moment îi placea foarte mult ?

  Dar cum putem utiliza uleiurile esențiale la animale? În același mod ca și la oameni doar că vor fi concentrații cu mult , mult mai scăzute. Ele pot fi difuzate, inhalate sau prin aplicare topică.

  Câinii și pisicile sunt cele mai iubite și întâlnite animale de casă. Deși abordarea generală este asemănătoare exită totusi cateva diferențe  notabile între câni și pisici.

Aspecte generale comune:

  • Toate animalele au capacitatea de a-și autoadministra îngrijire folosindu-se de simțul mirosului
  • O bună îngrijire a animalului de companie ține cont de nevoile lui, de asigurarea unui mediu calm, de încredere și securizant
  • Permiteți animăluțului să se îndepărteze de voi și de remediul prezentat dacă acesta nu este pe placul lui
  • Asemenea oamenilor, răspunsul emoțional se poate traduce ulterior în  afecțiuni fizice. Acest lucru implică asigurarea unui spațiu emoțional sigur inainte de a ne ocupa de problemele fizice. Excepție de la această situație o constituie intervențiile urgente când animăluțul trebuie ajutat imediat.
  • Atunci când intenționați să adaugați un anumit remediu în hrana animalului lasati-i posibilitatea sa aleagă.Puneți întodeauna două boluri: unul cu mâncarea normală si unul la care ați adăugat remediul ales. Animăluțul va alege ceea  ce îi face bine! Cu toate acestea, recomandăm ca administrarea internă să se facă numai sub îndrumarea unui specialist pentru a putea stabili dozajul corect.

 

Caracteristici particulare câinilor:

 

  • Având un simț al mirosului dezvoltat, câinii știu exact ce le face bine și ce nu. Ei au aproximativ 278 milioane de receptori olfactivi  comparativ cu omul care are are aproximativ 50 milioane receptori olfactivi.

Pentru a înțelege mai exact ce înseamnă acest lucru vom privi la ilustația creată de dr. Horowitz Alexandra  în  cartea sa ”Inside of a dog”: dacă  noi, oamenii,  putem detecta o linguriță de zahăr într-o ceașcă de cafea un câine poate detecta 1 linguriță de zahăr în două bazine olimpice.

  • Câinele va detecta de la o distanță foarte mare substanțe pe care noi nu le putem detecta. Ai deschis vreodată o sticlă de ulei esențial în altă cameră? Care a fost reacția câinelui tău?
  • Atunci când un căine adulmecă mirosul de ulei esențial acesta nu este un accident ci un scop în sine.

La fel ca și oamenii, un câine are  cele două căi de a mirosi uleiul  esențial:  prin nas, o parte transmite semnalul către creier iar o altă parte merge direct în plămâni de unde trece  în circulație sanguină

Când un câine a mirosit ocazional un anumit ulei esențial urmăriți cu atenție reacția acestuia care se reflectă în schimbarea comportamentului: fie devine mai calm, fie se așează și își linge buzele sau părăsește camera.

De exemplu: dacă se află într-o stare de anxietate când simte miros de trandafir sau vetiver nivelul de adrenalină va scădea cu mai mult de 30 % în câteva secunde, doar simțind mirosul,fără a inhala. Este necesar să  urmărim  întregul limbaj al trupului animalui.  Mai mult, în cazul câinilor, trebuie să avem în vedere și următoarele aspecte:

  • Câinii au o particularitate la nivelul mirosului care să le intensifice foarte mult acest simț și este numit organul vomeronazal. Orice trece prin acest organ este mult amplificat și în câteva microsecunde ajunge la creier. Acest organ ajută câinii să comunice cu propria specie și să identifice feromonii.
  • Este uzual ca un câine să accepte diverse uleiuri esențiale și pe această cale atunci când se confruntă cu probleme comportamentale precum: anxietate, stres, agresivitate, frică sau șocul survenit în urma unei traume .
  • În ceea ce privește o listă a uleiurilor esențiale potrivite pentru câini ea nu poate fii realizată tocmai datorită faptului că ei au capacitatea de a alege ceea ce la face bine și ce nu: ceea ce noi putem face este să le punem la dispoziție câteva uleiuri iar ei vor alege exact ceea ce au nevoie.
  • Atunci când folosiți difuzorul în casă aveți grijă să lasați o ușă deschisă pentru ca acesta sa poată părăsi încăperea

Caracteristici particulare ale pisicilor :

  • o particularitate esențială a pisicilor este faptul că lor le lipsește o enzimă hepatică ( glucuroniltransferază) rol în metabolismul alcoolilor, fenolilor dar și a altor substanțe.
  • In acest caz se impune o listă cu uleiuri esențiale de evitat:

De evitat :

- Scorțișoară Scoarță - datorită conținutului de cinemaldehide

- Cuișoarele - conține  eugenol

- Winttergreen - conține metil salicylat

- Mesteacănul - conține metil salicylat

- Usturoi - famila aluim sunt otravitoare pentru pisici

-Oregano, Tea tree Tulsi, Cimbru  ct thimol - conțin fenoli

  • Pisicile au tendința de a linge. Când doriți să testați un ulei esențial pe o pisică nu lasați să lingă, protejați cu degetele capătul sticlei și lăsați să miroasă
  • Observați reacția pisicii atunci când interacționează cu un anumit ulei esențial. Vei observa dacă acesta îi este benefic sau nu.

 

  Atenție specială necesită peștișorii din acvariu, reptilele, pasările și rozătoarele. La aceste animale sistemul respirator sau digestiv nu se potrivește cu uleiurie esențiale. Nu încercați să administrați uleiuri esențiale acestor animale.

 

  În concluzie, animaluțul tău va stii exact ce are nevoie, asigură-i condițiile potrivite pentru a-ți transmite acest lucru. Și nu uita că simțurile animăluțului tău sunt mult mai dezvoltate comparativ cu ale tale. Adaptați atât cantitățile de ulei esențial dar cât și timpul de difuzare. Difuzați numai uleiuri pure, fără adaosuri de chimicale, provenite din agricultura ecologică. Solicită furnizorului tău analiza GC/GM.

Ca alternativă terapeutică pentru animale sunt recomandte și apele florale care au actiune  mai soft și și sunt sigure pentru animăluțul tău.

 

Măsuri de siguranță recomandate de NAHA

  1. Tineți întotdeanuna uleiul esențial departe de copii și animale;
  2. Nu administrati uleiuri esențiale intern decât la sfatul sfecialiștilor;
  3. Animalele vor linge zona în care s-a făcut aplicarea topică. În mod normal aceasta nu ar trebui să fie o problemă însă urmăriți cu atenție dacă există o reacție negativă. Dacă apar probleme spalați zona cu apă și săpun apoi clatiți de mai multe ori. Chemați veterinarul dacă este cazul!;
  4. Alte simtope clinice care pot aparea la ingestia uleiului esențial: vomă, diaree, stare de slăbiciune, letargie,  salivare excesivă,  depresie, convulsii, tremur, creșterea enzimelor hepatice și paralizie temporară;
  5. Nu aplicați uleiuri esențiale în zona ochilor sau lângă ochi. Dacă a ajuns într-o zonă sensibilă spalați zona de urgență cu apă sau ser fiziologic până acesta este perfect curată. Dacă apa nu ajută încercați cu puțin lapte care va absorbi resturile de ulei esențial rămase;
  6. Nu aplicați niciodată ulei esențial direct pe botul animalului, nas, urechi, gură sau zonele genitale ;
  7. Nu forțați administrarea uleiurilor esențiale prin diferite botnițe sau dispozitive de respirat;
  8. Dacă apar iritații înrerupeți aplicarea uleiul esențial și reevaluați situația. Dacă animalul tușește sau apar dificultăți de respirație îndepărtați animalul din zonă și contactați veterinarul;
  9. Nu aplicați nicodată un ulei esențial nediluat. Întodeauna uleiul esențial se va dilua înainte de aplicare. În caz contrar pot apărea iritații datorate supradozării;
  10. În alegerea aromei folosite este necesar să țineți cont de toate animalele care împart același spațiu.  

 

Resurse:1. www.naha.org-  Animal Aromatherapy and Essential Oil Safety 2.By Kelly Holland Azzaro, RA, CCAP, CBFP, LMT 3. https://www.animalaromatherapy.com/educate-empower/safety 4.Webbinar Aromahead

 

Aromaterapeut C.M. Viorica


Lasa un comentariu

Comentariile necesita aprobare inainte sa fie publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.


Alte articole

Nevoile pielii dupa expunerea la soare: rehidratare, calmare si regenerare, reducerea daunelor produse de radicalii liberi. Toate aceste nevoi sunt indeplinite cu ajutorul kitului DIY Dual SunCare -Kit befor and after sun
Expunerea la soare are numeroase beneficii dar poate avea si efecte daunatoare motiv pentru care este bine sa stim cum sa ne pregatim inainte de expunerea de la soare si ce produse sa folosim