Uleiurile esentiale și virusul gripal

Uleiurile esentiale și virusul gripal

  Gripa este o afecțiune respiratorie provocată de diferite tipuri de viruși, provocând reacții de o severitate mai mică sau mai mare. Este extrem de contagioasă și atacă nasul, gâtul și plămânii și poate crea complicații severe. Pentru vârstnici sau copii mici, gripa poate pune viața în pericol. 

   Virusul gripal suferă constant mutații, ceea ce îngreunează cercetătorii să dezvolte medicamente eficiente, așa cum este situația actuală a virusului Corona ( COVID- 19 )

   Ca urmare, remedii naturale, cum ar fi uleiurile esențiale, au devenit din ce în ce mai populare.

   Adepții medicinei tradiționale au folosit uleiuri esențiale timp de secole pentru a trata numeroase afecțiuni.

    Unele afirmații despre efectele uleiurilor esențiale sunt anecdotice, dar multe studii încep să confirme că unele uleiuri pot ajuta la combaterea sau la prevenirea gripei.

   Studiile efectuate asupra Uleiului esential de Tea Tree si cel de Eucalipt Globulus arată faptul ca acestea pot fi o barieră biologică activă eficientă atunci cand sunt folosite sub forma de aerosoli sau pre-acoperirea fibrelor cu aceste uleiuri. Scopul principal al studiului a fost testarea capacității antivirale a uleiurilor mai sus amintite împotriva virusului gripal, fiind primul studiu de acest gen, conform afirmației autorului. S-a constat faptul că ambele uleiuri au proprietăți antivirale puternice capabile să inactiveze microorganismele capturate în 5-10 min de la contact la o concentrație de 0,2%. La expuneri mult mai lungi un alt studiu a raportat obtinerea de rezultate la concentrații de 0,025% dar cu timp de expunere pana la cateva zile.

    Dar acestea nu au fost singurele uleiuri esentiale studiate, cu efecte antivirale: menta, salvia, cimbrul, oregano, rozmarinul au fost supuse unor studii care au scos in evidență efectele asupra diferitelor grupe de virusuri. Alte studii au aratat deasemenea eficacitatea unor amestecuri de uleiuri aplicate prin difuzarea in aer, toate cu rezultate foarte bune.

    Cu toate acestea, în contextul actual provocat de Coronavirus, nu putem avea certitudini. COVID-19 este un virus gripal absolut nou care a creat probleme întregii comunități științifice. Circulă multe informații contradictorii, cele mai multe care au rolul de a crea panică.

Ce putem face intr-o astfel de situatie?

 - Ne informăm doar din surse oficiale și urmăm indicațiile autorităților. Este absolut necesar să putem rămâne calmi pentru a acționa corect.

 - Cea mai bună prevenție constă în limitarea contactelor sociale. Chiar dacă sunteți o persoană activă puteți găsi în casă activități pe care să le faceți împreună cu familia. În plus, difuzarea de uleiuri esențiale vă poate ajuta la obținerea unei atmosfere relaxante dar realizand în același timp și purificarea aerului.

- Iesiti din casa numai cand este imperios necesar avand grijă să păstrați o distanță rezonabilă față de persoanele din jurul vostru și încercați să aveți contact cu cât mai puține obiecte. Spalati-va pe maini cu săpun timp de 30 secunde iar obiectele utilizate in afara locuintei, cum ar fi telefoanele mobile, incaltamintea si posetele vor fi dezinfectate cu alcool sanitar sau apă oxigenată.

- La primele semne de boală apelați medicul de familie.

 

Bibliografie

1. American Association for Aerosol Research

2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321401#essential-oils

3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.1998.9700958?src=recsys       

4. https://bmcvetres.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12917-019-1925-6

5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2000.9712177?src=recsys


1 comentariu

  • Alex

    Super bun difuzorul si uleiuri le minunate…!


Lasa un comentariu

Comentariile necesita aprobare inainte sa fie publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.


Alte articole

Nevoile pielii dupa expunerea la soare: rehidratare, calmare si regenerare, reducerea daunelor produse de radicalii liberi. Toate aceste nevoi sunt indeplinite cu ajutorul kitului DIY Dual SunCare -Kit befor and after sun
Expunerea la soare are numeroase beneficii dar poate avea si efecte daunatoare motiv pentru care este bine sa stim cum sa ne pregatim inainte de expunerea de la soare si ce produse sa folosim